header-photo

L'HORARI D'UN MONO

Aqui a Costa D'Ivori hi ha monos, aixo no és cap novetat pero en aquest article fa referència als monitors. I els nens que assisteixen a la colonia es diuen 'colon'. Bé doncs us explico quina és la nostra rutina d'un dia normal a la colonia.

1/4 de 8h sona el despertador, pero no és d'estranyar que ens adelantem al so del despertador. Des de ben mati ja ens desperten els cants dels ocells com també la claror del dia (i no dic del sol perquè sembla que aquest esta de vacances). De fons també sentim els musulmans com oren. Durant la nit sona musica a totes hores, sigui l'hora que sigui per aixo moltes vegades ens despertem una mica cansats. Alguns ens dutxem quan ens llevem i d'altres abans d'anar a dormir. Pero ara no ho podem fer ni a la nit ni al mati doncs han tancat l'aigua a tot Daloa.

2/4 de 8h esmorzem llet en pols amb cafè o xocolata acompanyat amb
pa amb mantega i quan podem ens preparem un entrepà de truita, mmm aixo si que és un bon esmorzar.

8:00h. Arribem al centre cultural. Com que hi ha monitors que no cumpleixen amb els horaris fan una llista d'arribada. Qui arriba més tard de 1/4 de 9 és com si no hagués assistit. Nosaltres ja ens va just, pero sovint per culpa de la calma d'en Bertrand.

8:00 -8:30h fem animacio per fer temps mentre van arribant tots els nens i nenes. Aixo vol dir cantar i ballar les cançons que hem anat aprenent al llarg de les colonies. O sigui que des de bon mati la cosa ja esta ben animada.

8:30-9:15h fem classe de cant. A la ultima reunio vam quedar que un dia fem cants catalans i el seguent cants ivoriencs aixi ens aportem cants nous mutuament. és un dels pocs moments que tenim tots els nens junts. és emocionant veure 140 nens i nenes cantar a l'hora. Aquestes cançons son les que es van cantant tot el dia per animar les colònies.

9:30-10:15h fem algun taller. La veritat és que com que és la primera vegada que s'organitzen unes colonies no disposen de gaire material. Aixo ens condiciona bastant el desenvolupament de segons quins tallers. Aquesta vegada estem limitats pel material que hem portat nosaltres de casa. Hem vist que valoren molt la capacitat de dissenyar, imaginar i crear. Per aixo algun dia han fet una classe teorica de disseny i a la seguent hora una classe practica.

Deixem un quart d'hora de descans i es dona una galeta als nens;

10:30-12:00h fem un canvi d'activitat, o bé un altre taller o algun joc.
S'ha de dir que porten un ritme molt 'dusman dusman' (tranquil.lament) i per aixo sovint no tenim temps d'acabar l'activitat programada deixant-la pel dia seguent.

A les 12 els nens se'n van cap a casa i nosaltres cap a la parròquia a dinar amb els escolapis que ja us ha explicat l'Anna. Si podem intentem fer una migdiada però no podem sempre per falta de temps o bé perquè ens porten a dinar a fora.

15:00-15:30h mentres els nanos van arribant es fa animacio com al mati. Es curios com els nens no es cansen de repetir tant les coses. de fet és el seu sistema d'aprendre les coses, a base de repetir les coses un cop rera un altre.

15:30-16:30h des de que hem començat les olimpiades a les tardes fem els partits de futbol (els nens), hanball (les nenes) i balon panier (mixte). Mentres uns juguen els altres animen com si els hi anés la vida.

16:30-17:00h ens agrupem per families per fer l'avaluacio amb els nens i un cop acabat es reparteixen tres premis a les families. Vull dir, es donen simbolicament tres folars dels colors de la bandera: taronja (qui ha animat més), blanc (per la pau) i verd (per qui ha respectat més el medi ambient). Després d'això ja marxen a casona.

17:15-19:30h (aproximadament) fem reunio de monitors per avaluar com ha anat el dia i per programar les activitats de l'endemà. S'allarga tant perquè tothom dona la seva opinio de tot encara que es repeteixin. També ho enlenteix el fet que en Bertrand de tant en tant ens va traduint les coses més importants.

Ara hem creat una rodqr per alternar-nos l'assistencia a les reunions aixi no cal que pringuem tots cada dia. I d'aquesta manera tindrem temps d'almenys visitar una mica el poble.

19:30-20:00h anem tranquil.lament a casa tot i que estem a cinc minuts. Però moltes vegades en Rene ens porta qmb el cotxe de la UN (ens sentim molt ridiculs).

20:00h-20:45h aproximadament sopem. Jo és l'àpat que tinc més gana al contrari que a casa.
Quan acabem de sopar ja no tenim ànims ni forces de fer res. Un dia vam jugar a cartes i un altre dia vam fer un intent de jugar al Kiriki però només desitgem el llit (almenys jo).
A vegades a les 22:00h ja som al llit.

Bé això és una aproximacio del que fem cada dia. La meva pregunta és... i les vacances quan les comencem?

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola a tots, hem estat uns dies fora , però , ja estem al dia ,doncs el bloc es molt complert ara, veig que feina no us en falta, aprofiteu que ja s'acaba.

Pare i mare de l'Anna i la Marta

Anònim ha dit...

Menys mal que surts en alguna foto sense el turbant (Marta) , que no teniu mes coses per explicar?, doncs cada dia obro el bloc potser 5 ó 6 vegades . Ja direu quin dia comenceu la ruta.
Petos.

Papis

lnita ha dit...

vacances?!?!?
va, que segur que ho esteu disfrutant força!!
petonetes,
lnita

Anònim ha dit...

No podem negar que no ho disfrutem pero passem moments de tot. Moments divertits, d'altres avorrits, d'altres confusos per l'idioma, alguns de tristos pensant que ja s'acaba, alguns d'alarmants al veure les ferides que tenen els nanos, alguns d'estrés quan semblem un arbre de nadal amb boles de nens i nenes penjats dels nostres braços, cames i per qualsevol lloc que poden... en fi moments per tot i per tots.

Houses sisters

Publica un comentari a l'entrada